A pengével való borotválkozás az egyik legrégebbi módszer, amellyel a nem kívánt arc- illetve testszőrzetünktől megszabadulhatunk. Manapság már borotvazselék és habok széles kínálata vár a piacon - férfiakat, nőket egyaránt. Szépek, kellemesek, némelyiknek még az illata is jó - ugyanakkor lehet bennük egy-két kevésbé kellemes összetevő is!

A Mach3 borotválkozószer- és borotva-termékcsalád a piacvezető Gillette zászlóshajója. A David Beckham főszereplésével 4 éven át folytatott globális reklámhadjárat segítségével a márkanév egyértelműen bevésődött férfiak agyába. Vajon a „jól ápolt férfi megtestesítője" akkor is ilyen lelkesedéssel viseltetne a termék iránt, ha tudná, hogy a Mach3 borotvazselé több bőrirritációt okozó szert, 4 potenciálisan rákkeltő anyagot, 3 központi idegrendszeri mérget és 2 reproduktív toxint tartalmaz? Az a 40 millió angol font, amit Beckham a reklámkampányon keresett, talán lecsillapítaná saját lelkiismeretét. Ám az átlagemberek számára, akik naponta kénytelenek borotválkozni, lehet, hogy fontosabb is van annál, minthogy mérgező szerek használata árán váljanak „férfiasan tökéletessé".

 

M mint metroszexualitás... és milliárdok

A férfiak tisztálkodási szokásai jelentős változáson mentek át az utóbbi évek során, s lassan dramatikus méreteket öltenek. A piac egyre jobban virágzik, amint egyre több férfi vásárol inkább saját maga, ahelyett hogy barátnőjére vagy épp asszonytársára, barátaira vagy rokonaira bízná az ilyen termékek beszerzését, vagy esetleg mások készleteire járna rá. A gyártók ezzel pontosan tisztában vannak, s előszeretettel építenek rá reklámjaikban, összekötve termékeik vásárlását a munkahelyen történő előléptetéssel, a jobb sportteljesítménnyel és az ellenkező nemre gyakorolt ellenállhatatlan vonzerővel.

A férfiak fokozódó tisztálkodás iránti érdeklődése új marketing célcsoportot(niche) illetve -karaktert hozott létre, a metroszexuálist: a modern, városi férfi típusát, aki összhangban él saját érzékeny énjével, tisztálkodási és divatszükségleteivel, társadalmi tudatosságával. A koncepció akár nevetségesnek is tűnhet, hatása azonban tagadhatatlan.

 

Gillette Mach3 Gel száraz bőrre (a Procter&Gamble terméke)

Összetevők: Aqua, Palmitic acid, Triethanolamine, Isopenthane, Glyceryl oleate, Stearic acid, Parfum, Isobuthane, Sorbitol, Hydroxyethilcellulose, PTFE, PEG-90M, PEG-23M, Tocopheryl acetate, Propylene glycol, Aloe barbadensis leaf juice, Benzyl salicylate, Hexyl cinnamal, Limonene, Linalool, CI 59040, CI 42090

Név

Magyar név

Funkció

Káros mellékhatások

Egyéb

Palmitic acid

Palmitinsav

emulgeálószer

kontakt dermatitisz

 

Triethanolamine

Trietanolamin

detergens, felületaktív anyag

kontakt dermatitisz; rákkeltő szennyeződéseket tartalmazhat

 

Isopenthane

Izopentán

oldószer

légzési nehézségek; érzéstelenítő hatás a bőrön; száraz bőr; kontakt dermatitisz, szívritmuszavar; szédülés, fejfájás, orr- és torokirritáció

A benzingőz egyik fő alkotóeleme és az izobután rokonvegyülete (lásd ott).

Glyceryl oleate

Gliceril-oleát

emulgeálószer, lágyítószer

bőrön jelentkező allergiás reakciók, dermatitisz

 

Stearic acid

Sztearinsav

emulgeálószer

bőrön jelentkező allergiás reakciók

 

Parfum

Parfüm

illatanyag

allergiás és asztmás reakciók, bőrirritáció, fejfájás, hangulat-ingadozások, depresszió, feledékenység

A „parfüm" összefoglaló kifejezés, amely a kozmetikumok és piperecikkek illatának előállításához használt több száz vegyi anyagot fed le. A legtöbb ilyen anyag idegmérget tartalmaz, sok közülük felhalmozódik (azaz nem bomlik le a környezetben, és felhalmozódik az emberi szövetekben és az anyatejben). A mesterséges pézsmaillat, a parfümök és piperecikkek gyakori összetevője, hormonkárosító hatású.

Isobuthane

Izobután

hajtóanyag

fejfájás, hangulat-ingadozások, émelygés, hányás, szédülés; nagy mennyiségben görcsös rohamokat és kómát okozhat

Kifejezetten gyúlékony, illékony szerves vegyszer, felhalmozódik az anyatejben. Bár az izobután nem károsítja az ózonréteget, hozzájárul a talaj menti ózon vagy szmog kialakulásához, amely komoly légzési nehézségeket okoz.

PTFE

Politetrafluor-etilén

filmréteg-képző anyag, súrlódáscsökkentő

rák, születési rendellenességek, immunrendszer gyengülése

A teflonként is ismert vegyi anyag ugyanahhoz perfluorozott vegyületcsoporthoz (PFC) tartozik, mint a Scotchguard (impregnálószer, amit biztonsági okokból kivontak a piaci forgalomból) és egy sor más, textilek kezelésére szolgáló anyag, mint a Stainmaster és a Gore-Tex. Az Environmental Working Group amerikai érdekvédelmi csoport PFC perfluoroktán savról készített jelentése rávilágított, hogy az amerikaiak közel 90%-ának vérében megtalálható. A PFC-vegyületek elpusztíthatatlanok és széles körben elterjedtek környezetünkben, néhányan pedig egyenesen úgy vélik, hogy az emberi szervezetre gyakorolt hatását tekintve a PFC-hez képest a DDT már-már biztonságosnak látszik.

Propylene glycol

Propilén-glikol

oldószer

elősegíti a felszívódást: megváltoztatja a bőr szerkezetét, utat nyit az erősebb mérgező hatással bíró anyagoknak, így azok mélyebben juthatnak a bőrbe, majd a véráramba

 

CI 59040, CI 42090

CI59040, CI 42090

színező anyagok

bőrirritáció; a 42090 potenciális rákkeltő, az 59040 pedig a szemhéj, a száj, az orr, a légutak és a nemi szervek nyálkahártyáját irritálja

Használata az Európai Unióban egyetlen olyan készítményben sem megengedett, amely ezekkel a területekkel érintkezik. A 42090 FD&C Kék 1 néven is ismert, a CI 59040-et pedig D&C Zöld 8-nak is nevezik; mindkettő szintetikus szénkátrány színezőanyag.

 

ALTERNATÍVÁK

  • NEWAYS borotvagél - Írj ide (sirdani@citromail.hu)
  • Anne Börlind for Men borotválkozó krém
  • Lavera Men Care borotvakrém
  • Logona Mann borotválkozó krém
  • Weleda borotvakrém

 

Ha tudsz még veszélyes anyagoktól mentes alternatívát, írd meg hozzászólásként!


Készült a The Ecologist 2005. feburári számában megjelent cikk alapján. Lefordítva és közzétéve a kiadó engedélyével. Fordította Németh István.