HTML

Mérgező anyagok, amit mindennap használunk.

El sem hinnétek, hogy mennyire meg vagyunk vezetve a reklámok által! Az ételekbe ízfokozókat, és E-ket tesznek, és a Kozmetikai szereket kőolajszármazékkal szennyezik sőt...

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Tévhitek a fogkrémmel kapcsolatban!

2008.09.10. 14:36 olcso-mozi.blog.hu

Sebes a szád és kiütéses az arcod? A fogaid foltosak és sárgák? Ha igen, lehet, a fogkrémeddel van baj.

 Igazság szerint csak igen kevesen tudják, milyen „durva" a legtöbb fogkrém, s hogy milyen károsodásokat okozhatnak szájunkban, testünkben. Bár a gyerekek a legveszélyeztetettebbek, hiszen ők hajlamosak több fogkrémet is lenyelni fogmosás közben, a fogkrémekben található vegyi anyagok a felnőtt szervezetbe is könnyen bejutnak a nyelven és a száj vékony nyálkahártyáján keresztül is.

A fogkrémek számos, lassan ható mérget tartalmaznak, mint például a szaharin, a mesterséges színezékek és ízesítők (mind potenciális rákkeltők). Ám a legaggasztóbb továbbra is az, hogy minden tubus fogkrémünk halálos adag fluoridot tartalmaz. Míg Európában a fluoridtartalmú fogkrémeket egészségesnek kiáltják ki a reklámokban, az Egyesült Államokban az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (Food and Drug Administraton, FDA) előírja, hogy a csomagoláson fel kell tüntetni az egészségügyi kockázatokra vonatkozó figyelmeztetéseket, valamint azt az információt, hogy a fogkrém lenyelése esetén a helyi toxikológiai intézethez kell fordulni.

Bármily megdöbbentő is, de fogkrémet, azaz egy olyan terméket, amit a szánkba veszünk és gyakran le is nyelünk - bárki előállíthat és árulhat, engedélyek csupán akkor szükségesek, ha a gyártók valamilyen gyógyhatást tulajdonítanak a terméknek (például a fog érzékenységének csökkentése).

 

Colgate Total 12 Whitening (a Colgate-Palmolive terméke)

Összetevők

Aqua, Hydrated silica, Glycerin, Sorbitol, PVM/MA Copolymer, Sodium Lauryl Sulfate, Aroma, Cellulose gum, Sodium hydroxide, Sodium fluoride, Carrageenan, Triclosan, Sodium saccharin, Mica, Limonene, CI 42090, CI 77891

 

Név

Magyar név

Funkció

Káros mellékhatások

Egyéb

Glycerin

Glicerin (E422)

síkosító- (a termék állagát javítja) és nedvesítőszer (a termék nedvességét biztosítja)

Általában biztonságos, de száríthatja a száj körüli bőrt.

A glicerint növényekből és állatokból nyerik. Ld. még E-szám adatbázisunkGlicerin adatlapját >>>

Sorbitol

Szorbit (E420)

édesítő és fogkőgátló anyag, nedvesítőszer

Nagy mennyiségben puffasztó, és bélgörcsöket okoz, hashajtó.

Hashajtó hatása miatt a gél állagú fogkrémek használata (amelyek akár 70% szorbitot is tartalmazhatnak) kisgyermekek esetében szülői felügyeletet igényel, lehetőség szerint kerülni kell. (Ld. még E-szám adatbázisunkSzorbit adatlapját >>>)

PVM/MA Copolymer

PVM/MA kopolimer

a triklozánt és más összetevőket tapasztja a fogakhoz és az ínyhez

Egészségügyi hatásai nem ismertek.

Műanyagszerű ragasztó, amelyet polivinilből nyernek, gyakran megtalálható hajzselékben és lakkokban is.

Sodium Lauryl Sulfate

Nátrium- lauril- szulfát (SLS) P

detergens és habosító hatóanyag

Irritálja a száj nyálkahártyáját, szájsebeket, fekélyes gyulladásokat, kontakt ekcémát okozhat.

Az SLS durva tisztítószer, amelyet gyakran használnak motorok zsírtalanításához. A fogkrémhez habosító hatása miatt adják, de a fogak tisztításához nincs rá szükség.

Aroma

Aroma

ízesítő anyag

Allergiás reakciók (néhányuk a gyakori fogászati problémákra hasonlít, pl. vérző íny, szájsebek) és potenciális rákkeltő, mivel az ízesítő anyagok gyakran petróleum-származékok és rákot okozó anyagokkal szennyezettek.

 

Sodium hydroxide

Nátrium- hidroxid (E524)

fehérítő és tisztító hatóanyag

Bőrirritációt okozhat.

Gyakori összetevője a tűzhely és lefolyótisztítóknak. (ld. még E-szám adatbázisunkNátrium-hidroxid adatlapját >>>)

Sodium fluoride

Nátrium- fluorid

erősíti a fogzománcot, antibakteriális hatású

Fluorózis: a fogak foltosodása, elszíneződése, sárgulása (különösen gyerekeknél); csontritkulás - a lenyelt fluorid kivonja a kálciumot a csontokból; allergiás / túlérzékenységi reakciók; mérgezés: lenyelése nyálfolyást, émelygést, hányást, gyomortáji fájdalmat és hasmenést okozhat.

Egy 100 milliliteres „családi" fogkrémes tubusban elég fluorid van ahhoz, hogy megöljön egy kisgyereket.

Carrageenan

 

Karragén (E407)

térfogatnövelő

Hasfájás, potenciális rákkeltő (az állatok gyomorbél traktusában kialakult rákkal kapcsolják össze, és laboratóriumi bizonyítékai vannak, hogy embereknél a mellrák egyik kiváltó oka lehet).

Vörös tengeri algákból nyerik, a természetben előforduló szénhidrátok családjához tartozik. [A káros hatások ellenére bioélelmiszerekben is engedélyezett - a szerk.] Ld. E-szám adatbázisunkKarragén-adatlapját>>>

Triclosan

Triklozán

antibakteriális hatóanyag és csökkenti a plakkot

Ínykárosító (korai sejtelhalást okoz az íny szöveteiben), allergiás reakciók, fekélyesedés, a száj biodinamikai egyensúlyának megváltoztatása (a „jó" és a „rossz" baktériumokat egyaránt irtja, így a terméket használók jobban ki vannak téve a fertőzéseknek).

A triklozán klórozott aromás vegyület, így molekulárisan hasonlít a dioxinokhoz, a PCB-khez (erősen mérgező klóralapú összetevők) és az Agent Orange növényvédő szerhez. Sőt, előállítása folyamán is dioxinok (erős hormonkárosítók) kerülnek a környezetbe. Ez az anyag klorofenol, a vegyi anyagok olyan osztálya, amely állatokban rákot okozhat. Növényvédő-szerként is használják, a szájon keresztül könnyen felszívódik a szervezetbe és köze lehet az állatok májkárosodásához is.

Sodium saccharin

Szaharin (E954)

mesterséges édesítőszer

rákkeltő - összekapcsolják az állatoknál előforduló hólyagrákkal

Az Amerikai Egyesült Államokban a szaharint tartalmazó élelmiszereknél fel kell tüntetni a címkén, hogy potenciálisan „rákkeltő". Nálunk ez a figyelmeztetés nem kötelező. (Ld. még E-szám adatbázisunkSzaharin adatlapját >>>)

CI 42090

CI 42090 (E133)

kék színezék

Hiperaktivitás, bőrkiütések, potenciális rákkeltő

Bizonyítékok vannak rá, hogy a CI 42090 (más néven FD&C Kék 1) rákot idézhet elő állatokban. Betiltották Ausztriában, Belgiumban, Franciaországban, Németországban, Norvégiában, Svájcban és Svédországban. (Ld. még E-szám adatbázisunkBrillantkék adatlapját >>>)

 

 Megoldások:

Keressünk alacsony Na-fluorid tartalmú, triklozánmentes fogkrémeket! Sok országban elterjedt a fogselyem használata.

Alternatívák

Még néhány „természetes" fogrém is tartalmazhat vitatható összetevőket. Tehát mindenképpen olvasd el a címkét vásárlás előtt.  Ajánlani tudok, egy teljesen méreganyagmentes fogkrémet, ami 3x több ideig kitart mint a többi fogkrém!

FOGÁPOLÁSI RENDSZEREK

A MEGFELELÕ LÉPÉS A MODERN SZÁJÁPOLÁSHOZ
Biztonságos szájhigiénia mellékhatások nélkül

  A Neways fogápolási rendszere hatékony és élenjáró utat kínál a szájápolás terén. Termékeink nem tartalmaznak alkoholt, Sodium Laurylt sem fluoridot. A Neways szájápolási termékei természetes tisztítóanyagokat és kímélõ fogfehérítõt tartalmaznak, melyek elõsegítik a fogíny foltosodásának csökkenését. Egész családja friss leheletnek és ápolt, fehér fogaknak örvendhet a Neways fogápolási termékeinek segítségével!
 
 UltraShine Radiance borsmenta ízu fogkrém, 72g és 175g

Ultrashine Radiance termékünk egy olyan fogkrém, melynek hatékony összetevõi gyengéden tisztítják a fogakat, miközben hatékony és higiénikus szájápolást is biztosítanak. Kellemes ízét a borsmentából nyeri, és az általa nyert frissesség a fogmosást követõen sem múlik el. Hatóanyag-kombinációjának köszönhetõen (xylitol, casein és stabilizált klór-dioxid), agresszív fogápoló anyag nélkül is kellemes és hatékony fogmosást eredményez. 
 
 Radiance mentolos fogkrém, 72g és 175g

Radiance fogkrém hatóanyagainak alapját a stabilizált klór-dioxid képezi, ugyanakkor nem tartalmaz sem fluoridot, sem pedig cukrot. Kellemes mentolos ízének köszönhetõen az egész család számára ajánljuk.
 
 Eliminator szájvíz, 50ml és 500 ml

Az Eliminator szájvíz tökéletes kiegészítõje a Radiance és UltraShine Radiance fogkrémeknek. Nem tartalmaz alkoholt, így az egész család használhatja. Kellemes mentolos ízu, stabilizált klór-dioxid tartalma pedig tisztítja a fogat. Gyengéd a száj nyálkahártyájához, ugyanakkor elpusztítja a baktériumokat és az aftákat. Egyedülálló módon fejti ki hatását a fogkõ és a szájszag ellen, így ideális részét képezi a fogápolásnak. 

3 komment

Címkék: neways fogkrém sodium laureth sulfate fluor méreganyag mérgező ízesítőszer fluoride laurly propylene glycol saccharin

A bejegyzés trackback címe:

https://mergezo.blog.hu/api/trackback/id/tr97657231

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hopp-hopp 2010.08.24. 11:36:51

menta-tea öblögetni, ha bajok vannak, melegen ajánlom, (mármint a teát melegen ajánlom)...

szódabikarbóna, só - és fogporok - rengeteg féle van VAGY dabur nevű fogkrém - ami nagyon tuttti ás nem kerül egy vagyonba.

airzound 2014.04.22. 00:52:44

Aha. Ez ilyen reklám blog, ugye? :)
süti beállítások módosítása